Uusi hanke alkanut: Verkkosaaren Poiju

Poiju-hankkeen talot on ympyröity keltaisella

Koti kaupungissa ry:n jäsenistä koottu ryhmä rakennuttaa kaksi yhteisöllistä taloa Verkkosaaren rantaan Kalasatamaan. Hankkeessa on tällä hetkellä mukana 26 henkilöä/perhettä ja joukkoon mahtuu vielä.

Hankkeen rannanpuoleisesta talosta tulee viisikerroksinen ja pihan toiselle puolelle nousee seitsenkerroksinen. Rakennukset suunnittelee Arkkitehtitoimisto Inaro yhdessä tulevien asukkaiden kanssa. Suunnittelu on alkanut syyskuussa 2022, joten mukaan lähtevät uudet asukkaat ehtivät vielä vaikuttamaan sekä asuntoihin että yhteistiloihin. Päätösvalta kaikissa asioissa on tulevilla osakkailla/asukkailla, siis meillä rakennuttajilla.

Tavoitteena on aloittaa rakentaminen vuoden 2024 alussa ja ensimmäisen talon pitäisi valmistua arviolta syksyllä 2025.

Poijusta tulee yhteisöllinen kerrostalo. Se tarkoittaa, että yhteisiä tiloja rakennetaan tavallista enemmän. Näillä näkymin ainakin yhteinen keittiö ja ruokailu/olohuone, jota voi myös varata yksityistilaisuuksiin. Katolle rakennetaan ainakin saunaosasto ja terassi –  ehkä viherhuonekin. Alustavissa suunnitelmissa on myös yhteinen vierashuone sekä liikuntatila. 

Taloihin tulee pesula, autotallit, pyörävarastot ym. normaalit yhteistilat. Tontti on kaupungin vuokratontti, joka on mahdollista lunastaa myöhemmin omaksi. 

Se, millaiseksi Poijun yhteisöllisyys käytännössä muodostuu, riippuu asukkaista. Kokemus on osoittanut, että suunnittelun ja rakentamisen aikana ihmiset tutustuvat hyvin toisiinsa. Ja kun unelma on toteutunut ja asutaan valmiissa talossa, aktiiviset keksivät hauskaa ja hyödyllistä yhteistä tekemistä. Se on kuitenkin vapaaehtoista. Jokaisella on talossa myös oma koti ja oma rauha.

Poiju-hanketta ei ole tarkoitettu sijoittajille, vaan kodin rakennuttamiseen itselle.

Asuntojen neliöhinnat saadaan pidettyä kurissa mm. sillä, että pyrimme suunnittelu- ja  rakennusaikana tekemään paljon itse. Palkkaamme kuitenkin keskeisiin tehtäviin ammattilaiset: arkkitehdit ja muut suunnittelijat, projektipäällikön ja rakennusvalvojat. Säästämme kustannuksia esimerkiksi siinä, että emme joudu maksamaan grynderin osuutta lainkaan. Talojen hinta määräytyy sen mukaan, paljonko niiden suunnittelu ja rakentaminen maksavat. Emme maksa markkinaekstraa esim. suositusta sijainnista – se näkyy korkeintaan kaupungin perimässä tonttivuokrassa.

Poiju-hanke pähkinänkuoressa

  • kaksi kerrostaloa samassa pihassa, 7 krs ja 5 krs, yhteensä noin 35 asuntoa, kerrosala 1750 + 1150 k-m2
  • sijainti: Kalasatama, Verkkosaari, kortteli 10658, tontit 2 ja 3, Verkkosaarenrannan ja Pilkkikadun välissä  Verkkosaaren pohjoisosan asemakaava
  • tavoiteaikataulu: rakentamisen aloitus alkuvuodesta 2024, ensimmäinen talo valmis syksyllä 2025
  • autotalleissa paikkoja n. 20 kpl
  • Tontit sijaitsevat Vanhankaupunginlahden rannalla, naapuriin valmistuu vuoden -23 alussa yli 300 lapsen päiväkoti
  • Naapuriin on suunnitteilla myös Allas Seapoolin tapainen uimala, pienvenesatama sekä kelluvia asuintaloja
  • Redin kauppakeskus on muutaman korttelin päässä
  • Liikenneyhteydet: metro, useampi bussilinja ja lähivuosina ratikka Pasilaan ja keskustaan
Poijulaisia palaverissa arkkitehtien kanssa
Verkkosaaren pohjoisosan asemakaava (12375)